Brielse Gatdamroute

Je bent opzoek naar een leuke ruiterroute in Westvoorne?
Dan zit je hier goed.

Brielse Gatdamroute

Deze bijzonder mooie en afwisselende route kan je in een korte en een lange versie rijden. Bekijk hier de parkeermogelijkheden.

Vanaf parkeerplaats P3 aan de Strandweg in Oostvoorne is deze 4,2 km. Vanaf de parkeerplaats P4 aan de Berkenrijsweg in Oostvoorne is deze route 11,3 km. Je rijdt een stukje over een gras op het onderhoudspad, een stuk over het strand waar je wit en zwart zand ziet en je gaat door de brede berm langs de fietspad, waar je uitzicht hebt over het Oostvoornse Meer.

route-brielse-gatdam_4_2km_p3

Brielse Gatdamroute, 4,2 km

route-brielse-gatdam_11_3km_p4

Brielse Gatdamroute, 11,3 km

 

 

 

Vanaf startpunt P3
4,2 km
Begin bij het ruiterpad aan het einde van de parkeerplaats richting het strand. let op, dit volg je slechts een kleine 50 meter, want je gaat direct al -in een wat vreemde hoek- rechtsaf het graspad op. Je ziet op dit punt de bossage wat wijken, voor je rechtuit het zandpad naar het voormalig autostrand, links van je bankjes en jij gaat dus schuin rechtsaf een stukje ‘terug’ het groen in. Zie verder bij ‘Vervolg route’.

Vanaf startpunt P4
11,3 km
Vanaf de parkeerplaats Berkenrijsweg kan je de ruiterroute op 2 plekken vinden: vanaf de parkeerplaats kan je links het Grenspad opgaan, dan kom je aan het einde automatisch op de ruiterroute. Je kan ook de Berkenrijsweg rechts oprijden. Na verloop van tijd (50m), tegenover het eerste woonhuis aan je rechter kant, zie je links in de berm een vierkanten maaibescherming in de berm, direct daarna is de ingang van de route het groen in.

Je komt nu op een T-splitsing. Vanaf het Grenspad ga je nu links. Vanaf de Berkenrijsweg ga je rechts onder de bomen door. Steek het onverharde pad over en ga direct links het ruiterpad op. Je zit nu op een ruiterpad dat na een bocht naar links de weg Duinzoom parallel volgt langs de Duinhuisjes, restaurant Meidoorn en bezoekerscentrum Ternellaplas. Je steekt de Duinzoom over en volgt het ruiterpad A.J.Bootpad. Volg het ruiterpad links voorlangs het toegangshek en daarna parallel aan het wandelpad. Nadat het ruiterpad omhoog gaat kom je op een stukje duinovergang dat je deelt met wandelaars. Op het strand ga je direct rechts langs de duinen richting restaurant aan Zee.

Op een gegeven moment kom je, circa 50 meter voor de parkeerplaats, op een punt waar het pad zich splitst in een wandelpad rechts en het ruiterpad links. Je ziet hier bossage komen en bankjes staan. Jij gaat hier uiterst links het graspad op.

Vervolg route voor beide startpunten
…Het is een gecombineerd pad voor onderhoud, wandelaars en konijnen. De bodem kan hier wat onregelmatig zijn. Dit graspad gaat over in schelpenpad en daarna rijd je langs de waterlijn tot aan daar waar de waterlijn naar links gaat afbuigen.

Daar ga je rechts het duin in. Dit is een vrij breed wandelpad en er staat een wandelpadmarkering bij. Je volgt deze naar boven tot aan de afrastering, links aanhouden. Tussen het groen en de afrastering zijn hier enkele meters ruiterpaddoorgang. Hier heb je even zicht op de havens van de Maasvlakte. Je bent nu op het verste punt van de route en je draait hier 180 graden het fietspad op, tussen de paaltjes door. Dit is een punt waar je de MTB route kruist.

Je kan vervolgens een van de twee bermen kiezen langs het verharde fietspad terug naar de parkeerplaats bij restaurant Aan Zee. Aan het einde van het fietspad ga je rechtsaf en kan je de berm dicht tegen de duinen aanhouden. Zo hoef je niet tussen de geparkeerde auto’s door. Je bent nu terug op startpunt P3.

Terug naar startpunt P4
Rijd hier naar de ingang van het ruiterpad richting het strand. Na 50 meter ben je op de splitsing waar je eerder het graspad opging. Je gaat nu rechtdoor over het gedeelde zandpad naar het strand. Vervolgens ga je linksaf omhoog de duinovergang op en daarna rechtsaf omlaag het A.J.Bootpad in. Deze rijd je uit, steek je langs het toegangshek voor wandelaars schuin over en vervolgens steek je de Duinzoom recht over. Deze volg je langs het bezoekerscentrum Ternellaplas en de de historische Duinhuisjes weer terug zoals je gekomen bent. Je volgt de bocht naar rechts, steek je het toegangspad over en bij de T-splitsing op het ruiterpad op de Heveringen kan je beide kanten nemen naar de parkeerplaats.