Combinatieroute Brielsegatdam/ Breede Water

Je bent opzoek naar een leuke ruiterroute in Westvoorne?
Dan zit je hier goed.

Combinatieroute Brielsegatdam/ Breede Water
Deze route van bijna 17 km gaat van Oostvoorne naar Rockanje en weer terug. Je kan kiezen of je wilt starten vanaf de parkeerplaats P3 of P4. Hier lees je meer over de parkeerplaatsen.

Je vindt eerst de omschrijving vanaf P3, daaronder de route vanaf P4 vervolgens een deel gezamenlijk en daarna weer een splitsing naar je startpunt. Eigenlijk is het eerste deel van de route vanaf P3 leuker andersom omdat je dan niet halverwege over P3 komt.

route-brielsegatdam-6_6kmbreedewater_16_1km

Vanaf startpunt P3
Circa 16,3 km
Begin bij het ruiterpad aan het einde van de parkeerplaats richting het strand. let op, dit volg je slechts een kleine 50 meter, want je gaat direct al -in een wat vreemde hoek- rechtsaf het graspad op. Je ziet op dit punt de bossage wat wijken, voor je rechtuit het zandpad naar het voormalig autostrand, links van je bankjes en jij gaat dus schuin rechtsaf een stukje ‘terug’ het groen in. Zie verder bij ‘…vervolg route’.

Vanaf startpunt P4
Circa 18,6 km
Vanaf de parkeerplaats Berkenrijsweg kan je de ruiterroute op 2 plekken vinden: vanaf de parkeerplaats kan je links het Grenspad opgaan, dan kom je aan het einde automatisch op de ruiterroute. Je kan ook de Berkenrijsweg rechts oprijden. Na verloop van tijd (50m), tegenover het eerste woonhuis aan je rechter kant, zie je links in de berm een vierkanten maaibescherming in de berm, direct daarna is de ingang van de route het groen in.

Je komt nu op een T-splitsing. Vanaf het Grenspad ga je nu links. Vanaf de Berkenrijsweg ga je rechts onder de bomen door. Steek het onverharde pad over en ga direct links het ruiterpad op. Je zit nu op een ruiterpad dat na een bocht naar links de weg Duinzoom parallel volgt langs de Duinhuisjes, restaurant Meidoorn en bezoekerscentrum Ternellaplas. Je steekt de Duinzoom over en volgt het ruiterpad A.J.Bootpad. Volg het ruiterpad links voorlangs het toegangshek en daarna parallel aan het wandelpad. Nadat het ruiterpad omhoog gaat kom je op een stukje duinovergang dat je deelt met wandelaars. Op het strand ga je direct rechts langs de duinen richting restaurant aan Zee.

Op een gegeven moment kom je, circa 50 meter voor de parkeerplaats, op een punt waar het pad zich splitst in een wandelpad rechts en het ruiterpad links. Je ziet hier bossage komen en bankjes staan. Jij gaat hier uiterst links het graspad op.

Vervolg route voor beide startpunten

Onderhoudspad Brielsegatdam

Graspad Gatdam

…Het is een gecombineerd pad voor onderhoud, wandelaars en konijnen. De bodem kan hier wat onregelmatig zijn. Dit graspad gaat over in schelpenpad en daarna rijd je langs de waterlijn tot aan daar waar de waterlijn naar links gaat afbuigen.

Daar ga je rechts het duin in. Dit is een vrij breed wandelpad en er staat een wandelpadmarkering bij. Je volgt deze naar boven tot aan de afrastering, links aanhouden. Tussen het groen en de afrastering zijn hier enkele meters ruiterpaddoorgang. Hier heb je even zicht op de havens van de Maasvlakte. Je bent nu op het verste punt van de route en je draait hier 180 graden het fietspad op, tussen de paaltjes door. Dit is een punt waar je de MTB route kruist.

Fietspad Brielse Gatdam

Fietspad Gatdam

Je kan vervolgens een van de twee bermen kiezen langs het verharde fietspad terug naar de parkeerplaats bij restaurant Aan Zee. Aan het einde van het fietspad ga je rechtsaf en kan je de berm dicht tegen de duinen aanhouden. Zo hoef je niet tussen de geparkeerde auto’s door. Rijd hier naar de ingang van het ruiterpad richting het strand. Na 50 meter ben je op de splitsing waar je eerder het graspad opging. Je gaat nu rechtdoor over het gedeelde zandpad naar het strand.

Strandopgang Tweede Slag Rockanje

Strandopgang Tweede Slag Rockanje

Op het strand volg je de waterlijn voorbij de punt en over het naaktstrand. Op een gegeven moment krijg je aan je linkerhand de opgang van het ruiterpad naar de Tweede Slag van Rockanje, welke met een bord staat aangegeven. Deze ga je in en volg je langs de runderenkraal en door het houten toegangshek.

oversteek-forcial

Oversteek Tweede Slag

Dan vervolg je links het ruiterpad langs de Hockeyvelden van Forcial (let op: niet te vroeg rechts oversteken tussen de houten palen, maar het pad tot het einde uitrijden). Aan het einde van het ruiterpad ga je naar rechts en steek je daar schuin naar links de Tweede Slag over (zie de foto hiernaast).

Daar is ruimte in de berm zodat je niet over het wandelpad hoeft en al gauw begint het ruiterpad alweer. Je komt langs het Badhotel Rockanje en daar ga je rechtdoor van het ruiterpad af, langs de bushalte en sla je linksaf de Duinrand in. Na een poos ga je rechts het fietspad ‘Waterbospad’ op. Aan het einde ga je rechts het Kreekpad op en links op de Langeweg en vervolgens weer rechts op de Noorddijk. Hier houd je links aan het fietspad ‘Noorddijk’ op. Aan het einde ga je links de Duinstraat op. Hier kan het soms druk zijn, maar het is gelukkig maar 200 meter. Hier splitst de routebeschrijving weer, afhankelijk van je startpunt…

Naar startpunt P3
aan de Strandweg
…Na 200 meter op de Duinstraat ga je net na het kruispunt links het ruiterpad ‘A.J. Bootpad’ in. Deze rijd je helemaal uit tot op het strand. Daar ga je rechts en volg je het zandwandelpad langs de duinen naar de parkeerplaats.

Naar startpunt P4
aan de Berkenrijsweg
…Na 200 meter op de Duinstraat ga je net na het kruispunt rechts het ruiterpad op en volg je deze langs het bezoekerscentrum Ternellaplas en de de historische Duinhuisjes weer terug zoals je gekomen bent. Je slaat nog een keer rechtsaf en bij de splitsing op het ruiterpad kan je beide kanten nemen naar de parkeerplaats.