Haringvlietsluizenroute

Je bent opzoek naar een leuke ruiterroute in Westvoorne?
Dan zit je hier goed.

Haringvlietsluizenroute
(1 okt – 1 april)

Ruiterpad Zandloper

Ruiterpad Zandloper

Vanaf [parkeerplaats P5] start je deze Haringvlietsluizenroute; een rit van totaal 10,2 km over het strand met halverwege een leuke afwisseling van bijna 2 km door het Gemeentelijk Duin. Deze route heeft op een aantal plekken mul zand als ondergrond, zowel in de strandopgang in het begin, als beide duinovergangen halverwege. Je hoeft geen penning of vergunning in dit gebied te hebben.

Wist je dat er zeehonden zijn te spotten op dit strand? Ze worden het meest gezien wanneer het strand rustig en leeg is.

Let op dat je in het badseizoen niet over het strand terug mag, maar dat je dezelfde route weer door het Gemeentelijk Duin terug moet nemen… maar ach, dat is geen straf toch?
Het badseizoen is van 1 april tot 1 oktober tussen 8.00 en 18.00 uur. Daarbuiten mag de voorgestelde route wel.

route-zandloper-gemduin10_2km

Het leukste is deze route wanneer je de eerste duinopgang het gemeentelijk duin op neemt. Dit omdat de route een klein beetje oploopt vanaf deze kant, maar je kan ook heel goed andersom rijden. Je rijdt over het open strand tot vlakbij de eerste strandtent: Beachclub Havanna. Daar ga je rechts omhoog, er staat een ruiterpadbord bij. Je hebt ondertussen verschillende wandelopgangen gepasseerd, maar die laat je links liggen omdat ze geen bord hebben. Neem een goede aanloop, want de opgang is vrij stijl. Bovenaan is ruimte voordat je weer afdaalt.

herinrichting-duinterrein

Je zit nu op het onderste punt op de zwarte route op deze kaart. (blauw = wandelpad; rood = rolstoelpad; geel is bestaand wandelpad; oranje is bestaand ruiterpad). In de duinkom houd je links omhoog aan en na een bocht kom je bij de voetgangersovergang naar de Eerste Slag. Die steek je over, maar dat wijst zich allemaal vanzelf. Het pad deel je wel met wandelaars -al dan niet met aangelijnde honden-, maar er is voldoende ruimte.

Ingang ruiterpad Natuurmonumenten gebied

Ruiterpad Natuurmonumenten gebied

Nu rij je langs duinvalleitjes en buig je af naar rechts, waarna je een oversteek hebt van een rustige weg. Houd links aan en steek weer over. Je kan hier de betaalde parkeerplaats van de Tweede Slag zien. Na de oversteek houd je weer links aan (en zit je op het oranje pad op de kaart). Hier ga je een gegeven moment door een hek het Natuurmonumentengebied in en passeer je een runderenkraal. Op een gegeven moment maakt het pad een haakse bocht naar rechts, golft nog een paar keer en daarna sta je alweer bij de duinovergang naar het strand. De wind wil in de winter deze duinovergang nog wel eens stijl maken en in de zomer kunnen er aan deze zijde kitesurfers actief zijn.

Strandopgang Tweede Slag Rockanje

Strandopgang Tweede Slag Rockanje

Je bent nu op het naaktstrand van Rockanje en dat loopt rechts door tot aan de punt. Jij gaat met de route nu naar links en heb je een heerlijk aantal kilometers tot aan de Haringvlietsluizen aan open strand.

Wanneer je vooraf nog even de eb-tijden checkt, heb je gegarandeerd een heerlijke rit op een groot strand.