Meer paden voor paard en ruiter

Aaneengeschakelde ruiterpaden in Westvoorne. Het is dé droom van Piet Slingerland en Danny Noordermeer-Hermsen van de stichting Ruiter- en Menroutes Westvoorne. Ze maken in 2018 een begin met het ‘rondje Oostvoornse Meer’.
De stichting ontving vorige week een cheque van 20.000 euro van de gemeente Westvoorne voor de ruiterroute langs het Oostvoornse Meer. Ooit lag er langs een deel een pad voor ruiters. De stichting wil die in ere herstellen én vergroten. ,,We willen een rondje om het hele meer. Het gaat om het maken van ontbrekende schakels”, benadrukken voorzitter Slingerland en penningmeester Hermsen.

facebook_1513974611117 (1)

Met de gift kan een begin worden gemaakt met de aanleg van missende paden of het aanvullen van stukken met zand. Andere werkzaamheden willen ze met vrijwilligers verrichten, zoals het snoeien van dichtgegroeide plekken en weghalen van prikkeldraad. Een speciale wens is het plaatsen van hekken bij het Geuzenbos.

Het bos, waarin runderen lopen, ligt tussen het Oostvoornse en Brielse Meer. Ruiters kunnen de hekken dan zelf openen en sluiten, zodat de runderen niet ontsnappen. De combinatie met paarden is volgens Slingerland en Hermsen geen probleem. ,,We zijn dat hier niet gewend. Elders in het land wordt ook gereden langs deze beesten.”

Paardenvrouw
Hermsen (43) weet waar ze over spreekt. Ze is een geboren paardenvrouw en rijdt al sinds haar vijfde. Haar 18 jaar oude paard Sjonnyboy staat bij haar ouders bij stal ’t Klokhuis aan de Schapengorsedijk in Rockanje. Sjonny is gepensioneerd als wedstrijdpaard, maar gaat nog vaak naar buiten. ,,Hij springt van vreugde als hij op het ruiterpad is.” Slingerland (64) begon pas op z’n 38ste met rijden. Hij heeft twee Friese paarden waarop hij zeker een keer per week buiten rijdt.

Het lukt niet als particulier, je hebt de gemeente nodig

Stichting Ruiter- en Menroutes Westvoorne
Onder het motto ‘Samen Doen’ ondersteunt de gemeente burgerinitiatieven als die van Hermsen en Slingerland. Daarbij is de boodschap: het is aan de initiatiefnemers om zelf aan de slag te gaan om tot een succes te komen.

Niet alleen geld speelt volgens Slingerland en Hermsen een rol. Ze wijzen op de natuurorganisaties. Hun toestemming hebben ze bijvoorbeeld nodig voor een nieuw stuk ruiterpad aan de zuidoever van het Oostvoornse Meer. ,,Dat lukt je niet als particulier. Je hebt de gemeente nodig om dat voor elkaar te krijgen.”

De gemeente Westvoorne is zelf bezig met de ontwikkeling van het Oostvoornse Meer en daarom wordt deze ruiterroute als eerste aangepakt. De stichting heeft veel meer wensen. Het hoofddoel is een netwerk van paardenroutes in de gemeente. Dat versterkt het recreatieve karakter van Westvoorne. Ruiters kunnen dan met hun trailer overal vandaan komen om hier kilometers aaneen te komen rijden.

Veiliger
Ruiterroutes maken het uiteindelijk voor alle weggebruikers veiliger. Slingerland: ,,We zitten hier nu eenmaal niet op de poesta’s en pampa’s en moeten met elkaar elke vierkante meter benutten.”

Ruiters lappen de verkeersregels bij gebrek aan ruiterpaden nu noodgedwongen aan hun laars. Ze rijden veel op plaatsen waar ze officieel niet mogen komen, zoals het fietspad. En dan speelt er nog iets. Eigen paden voor paarden voorkomen een grote ergernis, paardenpoep op de weg.

facebook_1513974611117 (1)